“No dubte que, en el màxim respecte a la legislació vigent, treballarem perquè el valencià es consolide a Benidorm, amb l’amplitud i la importància que es mereix, ja que forma part irrenunciable del nostre patrimoni”. Així contestava l’alcalde de Benidorm el 6 de març de 2013 al Síndic de Greuges a la queixa presentada pel nostre secretari de Joventut, Josep Pérez Soriano, sobre la infrautilització o l’absència d’ús del valencià en la retolació de carrers o en la pàgina web municipal. Malgrat les paraules d’Agustín Navarro, més d’un any després, i en una data tan significativa per a la cultura i història valenciana com el 9 d’octubre, el fets demostren que el valencià continua sent una llengua de segona per al consistori.
El mes de novembre de 2012 el secretari local de Joventut de Compromís per Benidorm, Josep Pérez Soriano, va presentar una queixa al Síndic de Greuges en què criticava que la majoria de carrers de la ciutat estaven retolats únicament en castellà i que no respectaven la toponímia històrica, vulnerant així la normativa vigent en matèria de cooficialitat lingüística del valencià. D’igual manera es queixava sobre els cartells i indicadors turístics que depenien del consistori; la retolació electrònica i d’altres tipus d’informacions de la companyia d’autobusos que presta servici a Benidorm, subcontractada per l’Ajuntament, i de la pobra versió en valencià tant de la web municipal com de la pàgina de turisme local.
Mesos més tard, en gener de 2013, i després que el Síndic de Greuges notificara a l’Ajuntament el retard de resposta, el consistori va contestar que, a part de notificar la protesta al servici d’autobusos, la web encara era molt recent i havia de millorar, i que els noms de carrers no quedarien molt visibles de forma bilingüe, i que seria molt costós canviar les plaques viàries de la ciutat. El Síndic va respondre que, tot i que era conscient de la situació de crisi econòmica, suggeria al consistori “en futurs treballs de retolació viària, i atés que este és un municipi de predomini lingüístic valencià, active els mecanismes necessaris perquè estes futures retolacions prevegen l’ús del valencià amb caràcter preferent”. A més també va recomanar d’“adaptar els continguts de les seues pàgines web institucionals al règim de cooficialitat lingüística vigent a la Comunitat Valenciana”. És després d’aquesta carta, al març de 2013, quan l’alcalde dóna la resposta abans ressenyada.
A l’actualitat, més d’un any després, Compromís per Benidorm ha constatat que la versió en valencià de la pàgina del consistori municipal continua sent quasi per complet en castellà i amb faltes ortogràfiques greus, com ara l’escriptura de l’àrea “Movilitat y tràfic” (“Mobilitat i trànsit”, correctament escrit), d’igual manera que passa pràcticament amb la web de turisme local. Per tant, no val l’excusa de la recent creació de la web perquè no estiga perfectament desenvolupada.
També ha comprovat que, després de la queixa presentada i de la resposta del Síndic de Greuges, l’Ajuntament de Benidorm ha instal·lat plaques a diferents carrers, com el passat mes d’abril, i ha col·locat els senyals emocionals, sempre en castellà i mai en valencià, com així recomanava el Síndic, d’acord a la llei vigent.
A més, les paraules de compromís pel valencià de l’alcalde es queden en poca cosa, quan tant al ple municipal, com al seu compte de twitter, utilitza el valencià únicament per a qüestions folklòriques i culturals (i no sempre) i en comptades ocasions, deixant el castellà per a tota la resta d’assumptes de la ciutat.
Per tot això, des de Compromís per Benidorm sol·licitem que realment s’acomplisquen els suggeriments del Síndic de Greuges i la legalitat vigent d’ara endavant pel que fa a la senyalització viària del municipi, que la web municipal estiga operativa completament i de forma correcta en valencià, i que tant l’alcalde com el consistori municipal utilitze la nostra llengua per promocionar-la i visibilitzar-la, tant a actes oficials, com al plenari, com en altres ocasions. Considerem que el valencià s’ha de defensar amb fets i paraules tots els dies de l’any i no únicament quan les festes del calendari ho indiquen.
______________________________________________________________
Compromís critica al Ayuntamiento de Benidorm por esconder e infravalorar el valenciano
“No dudo que, en el máximo respeto a la legislación vigente, trabajaremos para que el valenciano se consolide en Benidorm, con la amplitud y la importancia que se merece, ya que forma parte irrenunciable de nuestro patrimonio”. Así contestaba el alcalde de Benidorm el 6 de marzo de 2013 al Síndic de Greuges a la queja presentada por nuestro secretario de Juventud, Josep Pérez Soriano, sobre la infrautilización o la ausencia de uso del valenciano en la rotulación de calles o en la página web municipal. A pesar de las palabras de Agustín Navarro, más de un año después, y en una fecha tan significativa para la cultura e historia valenciana como el 9 de octubre, los hechos demuestran que el valenciano continúa siendo una lengua de segunda para el consistorio.
El mes de noviembre de 2012 el secretario local de Juventud de Compromís per Benidorm, Josep Pérez Soriano, presentó una queja al Síndic de Greuges en que criticaba que la mayoría de calles de la ciudad estaban rotuladas únicamente en castellano y que no respetaban la toponimia histórica, vulnerando así la normativa vigente en materia de cooficialidad lingüística del valenciano. De la misma manera se quejaba sobre los carteles e indicadores turísticos que dependían del consistorio; la rotulación electrónica y de otros tipos de informaciones de la compañía de autobuses que presta servicio en Benidorm, subcontratada por el Ayuntamiento, y de la pobre versión en valenciano tanto de la web municipal com de la página de turismo local.
Meses más tarde, en enero de 2013, y después de que el Síndic de Greuges notificara al Ayuntamiento el retraso de respuesta, el consistorio contestó que, a parte de notificar la protesta al servicio de autobuses, la web aún era muy reciente y tenía que mejorar, y que los nombres de calles, no quedarían muy visibles de forma bilingüe, y que sería muy costoso cambiar las placas viarias de la ciudad. El Síndic respondió que, aunque era consciente de la situación de crisis económica, sugería al consistorio “en futuros trabajos de rotulación viaria, y dado que este es un municipio de predominio lingüístico valenciano, active los mecanismos necesarios para que estas futuras rotulaciones prevean el uso del valenciano con carácter perferente”. Además también recomendó “adaptar los contenisod de sus páginas web institucionales al régimen de cooficialidad lingüística vigente en la Comunitat Valenciana”. Es después de esta carta, en marzo de 2013, cuando el alcalde da la respuesta antes reseñada.
En la actualidad, más de un año después, Compromís per Benidorm ha constatado que la versión en valenciano de la página del consistorio municipal continúa siendo casi por complet en castellano y con faltas ortográficas graves, como por ejemplo la escritura del área “Movilitat y tràfic” (“Mobilitat i Trànsit”, correctamente escrito), de la misma manera que pasa prácticamente con la web de turismo local. Por tanto, no vale la excusa de la reciente creación de la web para que no esté perfectamente desarrollaa.
También ha comprobado que, después de la queja presentada y de la respuesta del Síndic de Greuges, el Ayuntamiento de Benidorm ha instalado placas en diferentes calles, como el pasado mes de abril, y ha colocado las señales emocionales, siempre en castellano y nunca en valenciano, como así recomendaba el Síndic, de acuerdo a la ley vigente.
Además, las palabras de compromiso por el valenciano del alcalde se quedan en poca cosa, cuando tanto en el pleno municipal, como en su cuenta de twitter, utiliza el valenciano únicamente para cuestiones folclóricas y culturales (y no siempre) y en contadas ocasiones, dejando el castellano para todo el resto de asuntos de la ciudad.
Por todo esto, desde Compromís per Benidorm solicitamos que realmente se cumplan las sugerencias del Síndic de Greuges y la legalidad vigente de ahora en adelante con respecto a la señalización viaria del municipio, que la web municipal esté operativa completamente y de forma correcta en valenciano, y que tanto el alcalde como el consistorio municipal utilice nuestra lengua para promocionarla y visibilizarla, tanto en actos oficiales, como en el plenario, como en otras ocasiones. Consideramos que el valenciano se tiene que defender con hechos y palabras todos los días del año y no únicamente cuando las fiestas del calendario lo indican.
Queixa inicial / Queja inicial
Resposta del consistori de Benidorm / Respuesta del consistorio de Benidorm
Resposta del Síndic / Respuesta del Síndic
Resposta final de l’alcalde / Respuesta final del alcalde