La confluència d’astres la setmana passada va fer que coincidiren en el temps diverses notícies i actes que van tornar a posar (encara que mai ha deixat d’estar) la nostra ciutat i sector turístic en primera línia. Cosa que va aprofitar la nostra classe política per traure pit, enaltir, lloar i defensar com de bons som i com de bé fem les coses. Bé és cert que, tenint en compte que les eleccions municipals estan en girar la cantonada i s’ha de publicitar el treball realitzat, no estaria de més que serviren aquest tipus d’esdeveniments, per analitzar quins problemes tenim, quines solucions podem aportar i, de cara al futur, quines estratègies planificar i implantar per aconseguir millors resultats.

En primer lloc, ens trobem amb l’enquesta d’EGATUR (Enquesta de Despesa Turística), la qual comenta que l’any 2014 els turistes internacionals van realitzar una despesa turística de 63.094 milions d’euros, mostrant un avanç interanual del 6,5%. A més, s’hi estableix que la despesa mitjana diària va avançar fins als 110 euros, i la despesa mitjana per persona es va situar en 971 euros. A la Comunitat Valenciana l’increment del 4,9% en la despesa total va procedir exclusivament de l’augment en el flux de turistes, atés que la despesa mitjana per persona va romandre invariable. Aquestes dades haurien de fer pensar la forma per poder incrementar la nostra rendibilitat mitjana per persona.

Una altra de les dades d’aquesta setmana va ser la informació emesa per Trip Advisor, que estableix que Benidorm va registrar 200.000 visites el 2014 a través del seu portal turístic, de les quals el 69% corresponien al mercat internacional (un 95% del Regne Unit). Aquesta informació queda esbiaixada en no ser possible el contrast de les dades amb altres municipis de similars característiques.

I per acabar la setmana, FITUR, fira de vanitats on les hi haja, on polítics de tota índole al costat de professionals del sector es reuneixen per intercanviar idees, contractes i intentar anticipar cap a on s’encamina el futur del sector. Reflexionant sobre FITUR i des de la perspectiva política, Compromís entén que els nostres representants hauran realitzat una reunió amb el ministeri o autoritats competents per reivindicar una altra vegada el reconeixement de Benidorm com a municipi turístic (tal com ens impedeix ser-ho l’art. 125 de la Llei de Hisendes Locals); Compromís entén que s’hauran establert reunions amb la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient i al fil de la nova LOTUP (Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge del 17/07/214) s’haurà consensuat com rehabilitar i recuperar parts del municipi de Benidorm com l’avinguda de Jaume I, en procés de deteriorament, buscant sempre la qualitat a més en les noves promocions turístic-immobiliàries; Compromís entén que s’hauran establert reunions amb la Conselleria d’Educació per dur a terme una major professionalització del sector de restauració i hoteler, apostant per una modernització dels CDTs, Escola Oficial d’Idiomes i la Uned, així com dels seus cursos, per ofertar-los i per impulsar-los a tots els sectors socials, no només al sector turístic directament implicat; Compromís entén que s’haurà apostat juntament amb la Conselleria de Medi Ambient per la recuperació del patrimoni històric artístic mediambiental, obtenint finançament per obrir el Museu de la Boca del Calvari o un altre lloc on establir un museu etnològic-arqueològic en condicions; Compromís entén que s’hauran establert reunions amb tots els municipis de la comarca tant de costa com d’interior per impulsar iniciatives que promoguen i enfortisquen les relacions per establir «corredors turístics» amb l’objectiu de promoure una planificació integral i coordinada de l’oferta turística global de la comarca, mitjançant la creació de pols de connexió amb les àrees de l’interior en punts estratègics; Compromís entén que s’hauran establert reunions amb l’empresariat i associacions municipals, juntament amb la Fundació Visit Benidorm i  l’INVATUR sobre com arribar a un consens en la planificació, imatge i disseny de l’escena urbana de Benidorm, tant des d’un punt de vista ornamental com de gestió de residus aconseguint una unificació de criteris.

Aquestes són algunes de les coses per les quals Compromís entendria que des del punt de vista polític s’haja fet una bona feina a FITUR, que haurà servit per enfortir el sector, esperant amb anhel la següent edició per establir més lligams de cooperació i desenvolupament.

Pere Beneyto Elez

Secretari de Turisme i Cultura de Compromís per Benidorm

______________________________________________________________

REFLEXIONES SOBRE  FITUR Y EL TURISMO

La confluencia de astros la semana pasada hizo que coincidieran en el tiempo diversas noticias y actos que volvieron a poner (aunque nunca ha dejado de estar) a nuestra ciudad y sector turístico en primera línea. Cosa que aprovechó nuestra clase política para sacar pecho, ensalzar, alabar y defender lo buenos que somos y lo bien que hacemos las cosas. Bien es cierto que, teniendo en cuenta que las elecciones municipales están a la vuelta de la esquina y se debe publicitar el trabajo realizado, no estaría de más que sirvieran este tipo de acontecimientos,para analizar qué problemas tenemos, qué soluciones podemos aportar y, de cara al futuro, qué estrategias planificar e implantar para conseguir mejores resultados.

En primer lugar, nos encontramos con la encuesta de EGATUR (Encuesta de Gasto Turístico), la cual comenta que en el año 2014 los turistas internacionales realizaron un gasto turístico de 63.094 millones de euros, mostrando un avance interanual del 6,5%. En ella, además establece que el gasto medio diario avanzó hasta los 110 euros, y el gasto medio por persona se situó en 971 euros. En la Comunitat Valenciana el incremento del 4,9% en el gasto total procedió exclusivamente del aumento en el flujo de turistas, dado que el gasto medio por persona permaneció invariable. Estos datos deberían hacer pensar la forma para poder incrementar nuestra rentabilidad media por persona.

Otro de los datos de esta semana fue la información emitida por Trip Advisor, que establece que Benidorm registró 200.000 visitas en 2014 a través de su portal turístico, de los que el 69 % correspondían al mercado internacional (un 95 % de Reino Unido). Esta información queda sesgada al no ser posible el contraste de los datos con otros municipios de similares características.

Y para terminar la semana, FITUR, feria de vanidades donde las haya, donde políticos de toda índole junto a profesionales del sector se reúnen para intercambiar ideas, contratos e intentar anticipar hacia dónde se encamina el futuro del sector. Reflexionando sobre FITUR y desde la perspectiva política, Compromís entiende que nuestros representantes habrán realizado una reunión con el ministerio o autoridades competentes para reivindicar otra vez el reconocimiento de Benidorm como municipio turístico (tal y como nos impide serlo el art. 125 de la Ley de Haciendas Locales); Compromís entiende que se habrán establecido reuniones con la Conselleria de Infraestructuras, Territorio y Medio Ambiente y al hilo de la nueva LOTUP (Ley de Ordenación del Territorio, Urbanismo y Paisaje del 17/07/214) se habrá consensuado cómo rehabilitar y recuperar partes del municipio de Benidorm como la avenida de Jaime I, en proceso de deterioro, buscando siempre la calidad además en las nuevas promociones turístico-inmobiliarias; Compromís entiende que se habrán establecido reuniones con la Conselleria de Educación para llevar a cabo una mayor profesionalización del sector de restauración y hotelero, apostando por una modernización de los CDTs, Escuela Oficial de Idiomas y la Uned, así como de sus cursos, ofertándolos e impulsándolos a todos los sectores sociales, no sólo al sector turístico directamente implicado; Compromís entiende que se habrá apostado junto con la Conselleria de Medio Ambiente por la recuperación del patrimonio histórico artístico medioambiental, obteniendo financiación para abrir el Museu de la Boca del Calvari u otro lugar donde establecer un múseo etnológico-arqueológico en condiciones; Compromís entiende que se habrán establecido reuniones con todos los municipios de la comarca tanto de costa como de interior para impulsar iniciativas que promuevan y fortalezcan las relaciones entre los mismos estableciendo “corredores turísticos” con el objetivo de promover una planificación integral y coordinada de la oferta turística global de la comarca, mediante la creación de polos de conexión con las áreas del interior en puntos estratégicos; Compromís entiende que se habrán establecido reuniones con el empresariado y asociaciones municipales, junto con la Fundación Visit Benidorm y el INVATUR acerca de llegar a un consenso en la planificación, imagen y diseño de la escena urbana de Benidorm, tanto desde un punto de vista ornamental como de gestión de residuos consiguiendo una unificación de criterios.

Estas son algunas de las cosas por la cuales Compromís entendería que desde el punto de vista político se haya realizado un buen trabajo en FITUR, que habrá servido para fortalecer el sector, esperando con anhelo la siguiente edición para establecer más lazos de cooperación y desarrollo.

Pere Beneyto Elez

Secretario de Turismo y Cultura de Compromís per Benidorm